تحولات شهرسازی دوران معاصر در ایران و بهخصوص در شهر سنندج به دنبال افزایش جمعیت و شهرنشینی مبیّن رشد و توسعهی محلههای مسکونیای است که به دور از مراکز شهری، به حومهها رانده شدهاند و بافتهای جدید را در نقاط مختلف شهرها ایجاد نمودهاند. باید به این امر توجه داشت که رشد و گسترش محلههای مسکونی بهخصوص در بافتهای جدید شهری بدون توجه به ابعاد و شاخصهای توسعه پایدار موجب هدررفت منابع طبیعی میگردد که با اهداف توسعهی پایدار شهری در تعارض و تقابل قرار دارد.
هدف از این پژوهش ارائه، سنجش و ارزیابی شاخصهای پایداری در محلههای شهری و مقایسه پایداری محلات منتخب واقع در بافتهای گوناگون شهر سنندج از جمله، بافتهای قدیم (قطارچیان)، میانی (تپهقوپال)، جدید (ظفریه) و محلههای واقع در سکونتگاههای غیر رسمی (حاجیآباد) میباشد. این پژوهش با هدف کاربردی و با استفاده از روشهای توصیفی- تحلیلی به سنجش و ارزیابی پایداری در محلههای منتخب پرداخته است. برای تحلیل دادههای پژوهش با توجه به ماهیت پایداری و ابهام و عدم قطعیت موجود در آن از روش استنتاج منطق فازی که به دلیل توانایی در الگوسازی و داشتن روش سیستماتیک ابزاری مناسب برای کاربرد در موقعیتهای مبهم است، استفاده گردید. پس از بررسی منابع علمی و تحقیقات عملی نهایتاً 59 شاخص در ابعاد مختلف برگزیده شد. سپس شاخصهای 59 گانه با مراجعه به سوابق علمی و اصول همگنی شاخصها به 12 شاخص ثانویه تقسیم شدند. از تقسیم شاخصهای 12 گانه ابعاد چهارگانه پایداری متشکل از پایداری اکولوژیکی- محیطی، پایداری کالبدی- فضایی، پایداری اجتماعی- فرهنگی و پایداری اقتصادی به دست آمد. ابعاد محیطی- اکولوژیک و کالبدی-فضایی مشخصکننده بعد گستردهی پایداری اکوسیستم و ابعاد اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی نیز تبیینکننده پایداری انسانی است. از ترکیب پایداری اکوسیستم و پایداری انسانی نیز پایداری کلی حاصل گردید. فرآیند استنتاج منطق فازی (شامل مراحل نرمالسازی، فازیسازی، استنتاج فازی و فازیزدایی) برای ارزیابی و سنجش چهار بعد پایداری، دو بعد گستردهی پایداری و پایداری کلی و برای هر کدام از محلههای نمونه موردی، به طور جداگانه و به کمک Tool Box منطق فازی نرمافزار MATLAB به اجرا درآمد. نتایج نشاندهندهی پایداری بیشتر محله قدیمی قطارچیان (421/.) در مقایسه با محلههای واقع در بافت جدید (ظفریه= 335/.)، بافت میانی (تپهقوپال= 196/.) و حاشیهنشین (حاجیآباد= 125/.) میباشد.
نسترن, مهین , حبیبی, کیومرث , & محمدی, مهرداد . (1393). سنجش پایداری محلههای شهری در بافتهای سکونتی با استفاده از سیستم استنتاج منطق فازی(نمونه موردی: محلات شهر سنندج). مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2(7), 55-87.
MLA
مهین نسترن; کیومرث حبیبی; مهرداد محمدی. "سنجش پایداری محلههای شهری در بافتهای سکونتی با استفاده از سیستم استنتاج منطق فازی(نمونه موردی: محلات شهر سنندج)", مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2, 7, 1393, 55-87.
HARVARD
نسترن, مهین, حبیبی, کیومرث, محمدی, مهرداد. (1393). 'سنجش پایداری محلههای شهری در بافتهای سکونتی با استفاده از سیستم استنتاج منطق فازی(نمونه موردی: محلات شهر سنندج)', مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2(7), pp. 55-87.
CHICAGO
مهین نسترن , کیومرث حبیبی و مهرداد محمدی, "سنجش پایداری محلههای شهری در بافتهای سکونتی با استفاده از سیستم استنتاج منطق فازی(نمونه موردی: محلات شهر سنندج)," مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2 7 (1393): 55-87,
VANCOUVER
نسترن, مهین, حبیبی, کیومرث, محمدی, مهرداد. سنجش پایداری محلههای شهری در بافتهای سکونتی با استفاده از سیستم استنتاج منطق فازی(نمونه موردی: محلات شهر سنندج). مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 1393; 2(7): 55-87.