پایتخت نقش اساسی در زندگی ملتها دارد و در اولین نگاه مرکز تجمع قدرت سیاسی و اقتصادی ملت به شمار میرود. در دهههای اخیر برخی کشورها با مساله تغیر پایتخت مواجه بودهاند که از جمله آنها میتوان به کشورهایی چون برزیل، پاکستان، آلمان، قزاقستان و استرالیا اشاره نمود. در ایران نیز به خصوص در سالهای اخیر این مساله توجه روز افزونی را به خود جلب نموده است. در تصمیمگیری برای انتقال پایتخت عوامل متعددی تاثیرگذار هستند. مطالعاتی در زمینه انتقال پایتخت انجام نشده است و اکثر مطالعات به بررسی کاربردی و مقایسهای موضوع انتقال یا تغیر پایتخت پرداختهاند. تجربه برخی از کشورها نشان داده است که یک راه بسیار موثر در گسترش ناموزون پایتخت انتقال مراکز سیاسی، مدیریتی و اقتصادی به سایر نقاط کشور است. در این مقاله بر اساس نظرات مقامات سیاسی و مدیران خبره چند شهر به عنوان کاندیدهای پایتخت در نظر گرفته شده و سپس معیارهای موثر بر مساله تصمیمگیری در مورد مکان پایتخت دسته بندی شدهاند. رتبه بندی شهرهای کاندید با استفاده از AHP فازی و TOPSIS فازی انجام شده است. که نتایج نشان میدهد سمنان به عنوان بهترین جایگزین برای انتقال پایتخت ویا دست کم برای جابجایی بخشی از مراکز سیاسی، اقتصادی و مدیریتی تهران به آن شهر پیشنهاد میشود.
ساداتی میانایی, سید ضیا, & نعمتی کشتلی, رمضان. (1393). تحلیل مساله انتقال پایتخت ایران با استفاده از مدلهای چند معیاره. مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2(6), 103-125.
MLA
سید ضیا ساداتی میانایی; رمضان نعمتی کشتلی. "تحلیل مساله انتقال پایتخت ایران با استفاده از مدلهای چند معیاره". مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2, 6, 1393, 103-125.
HARVARD
ساداتی میانایی, سید ضیا, نعمتی کشتلی, رمضان. (1393). 'تحلیل مساله انتقال پایتخت ایران با استفاده از مدلهای چند معیاره', مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 2(6), pp. 103-125.
VANCOUVER
ساداتی میانایی, سید ضیا, نعمتی کشتلی, رمضان. تحلیل مساله انتقال پایتخت ایران با استفاده از مدلهای چند معیاره. مطالعات ساختار و کارکرد شهری, 1393; 2(6): 103-125.